Legenden på arabiska halvön

Sultanatet Oman

Det var en gång… Sindbad sjöfararen, rökelsevägen och de heliga tre konungarna — Omans spännande och händelserika historia hör numera till allmänbildningen. De stolta människorna och det häpnadsväckande landskapet bakom dessa legender är dock fortfarande en välbevakad hemlighet, som verkligen är värd att upptäcka.

Oman ligger endast sex flygtimmar från Frankfurt/Main på Arabiska halvöns östliga del. Sultanatet överraskar med bergskedjor som är fulla av vilda klyftor, djupa flodbäddar, idylliska oaser och vidsträckta plantager.

De fascinerande sand- och grusöknarna kännetecknas av ändlösa vidder — en omväxlingsrik rytm av vita stränder och branta klippor längs den 3165 kilometer långa kusten.

Den 5000 åriga traditionen av sjöfart och handel har lämnat kvar tydliga spår, som man ständigt träffar på. De imponerande arkeologiska vittnesmålen hör till UNESCOs världskulturarv — otaliga gravar som är uthuggna direkt ur berget, monumentala fästningar av lera, sagoomspunna hamnar och rastplatser längs rökelsevägen.

Landet har dock mycket mer att erbjuda än «endast“» storslagna landskap och en fascinerande historia: det speciella lokala klimatet och den ringa folkmängden gör Oman till en ideal tillflyktsort för sällsynta djur och växter. Oman är den arabiska Oryx-antilopens, leopardens och tahrens sista naturliga hemvist.

Oman saknar allt som är stort, arrogant och högljutt. Men precis detta gör landet till ett så ovanligt resmål och ger besökarna som kommer från en hektisk värld möjlighet att helt enkelt bara vara människa och skärpa sina sinnen. Oman betyder att man ser färger, andas in välluktande dofter, anar horisonter, fysiskt upplever extrema kontraster och glömmer bort tid och rum i ändlösa landskap.

Med vänlighet, öppenhet och ett stort inre lugn hälsar landets människor främlingarna välkomna. Här är besökaren verkligen gäst. Omanierna är stolta över det de byggt upp de senaste 40 åren som sultanen Oaboos har regerat. Man lever idag i en modern stat och ändå i harmoni med de gamla traditionerna. Framsteg behöver inte nödvändigtvis betyda att man förlorar sin kulturella indentitet och mänsklighet — även detta är en imponerande upplevelse för alla som besöker Oman.