Simna, bada, dyka

Strand, sol och hav

Här kan man helt enkelt njuta av livet, glömma vardagen under långa promenader längs stranden, sitta och fundera medan man man smuttar på en exotisk cocktail och tittar ut över det ändlösa havet — de genomgående högklassiga hotellen längs kusten i närheten av Muscat och Salalah är ideala platser för att koppla av och ta igen sig. I Oman finns inga hotell för massturismen och igenbyggda stränder — kusten är naturskyddad även till fördel för människorna som kan njuta av de oändliga viddernas befriande verkan.

Undervattensvärlden är ett särskilt lockande paradis. Nästan 100 olika korallarter ser till att otaliga fiskar och havsväxter hittar sitt optimala livsrum.

Två av korallarterna finns endast i Omans vatten, medan andra bildar jättelika rev av endast en art — även detta är unikt. Hemlighetsfulla skeppsvrak väntar i djupet på att bli upptäckta av dykare — unter förutsättning att dessa har ett PADI, dykarcertifikat för avancerad dykning.

Stora korallrev hittar man i fjorden Musandams djup, i vattnen kring Daymaniyat-öarna och framför Muscats kust, men även i närheten av Mirbat i södra Oman. Havssköldpaddor, valhajar, delfiner, murenor och kejsarfisk, rockor, kungsmakrill, tonfiskar och valar, hummer och languster — mer än 150 olika fiskar och skaldjur — havet är fyllt av fascinerande liv. Små fiskebåtar och stränga restriktioner när det gäller fångstmängd samt stora naturskyddsområden i havet garanterar att denna värdefulla skatt kommer att finnas kvar även i framtiden.