Vackert minne

Souvenirer

I Oman finns det ingen industri som producerar souvenirer. Lyckligtvis är detta ingen nackdel alls, då varuutbudet i Sug innehåller tillräckligt med lämpliga «små presenter», som är både originella och typiska för landet. Till dessa hör männens broderade huvudbonader, kvinnornas ädla tyger och framför alllt också alla sorters rökelser.

Nyttiga souvenirer är också kryddor. Tack vare deras enastående kvalitet kommer man att tänka på semestern i Oman en lång tid framöver, när man sitter framför det egna matbordet igen.

Ett särskilt vackert minne är smycken av guld och silver. Sedan flera hundra år tillbaka har i Oman olika gestaltningsidéer och arbetstekniker inom silversmedsyrket från många kulturkretsar smält samman till självständiga, nya utvecklingar på hög konstnärlig och hantverklig nivå. De konstfullt tillverkade armbanden och halskedjorna visar tydligt inflytande från Indien, Persien, Europa, östra Afrika och Kina.

En omansk böjd dolk — en khanjar — är visserligen inget vanligt smycke, men för den som samlar konstverk av silver en absolut höjdpunkt i den privata samlingen.

Den förmodligen ädlaste och dyraste souveniren från Oman är den förtrollande doften Amouage. 1983 fick den franske doftkonstnären Guy Robert uppdraget av sultan Qaboos, att skapa världens mest värdefulla parfym. Priset spelade ingen roll! För att kunna skapa sitt mästerverk sökte Guy Robert efter de ädlaste essenserna i världen, bland annat kristallklart rökelseharts från Dhofar och klipprosen från Jabal Akhdar. Till dessa enastående dofter tillsattes en subtil blandning av oljor som hämtats ur liljor och jasmin, myrra, patchouli och bärnsten. Hans prisbelönade skapelse Amouage innehåller över 120 olika naturliga dofter.

I Muscat fyller man på flakonger av silver, guld, halvädelstenar eller blykristall för hand. Detta värdefulla destillat kan man endast köpa i de allra bästa parfymerier och naturligtvis i Oman — till exempel i specialaffärerna i Al Bustan Palace Hotel, i Salalah Crowne Plaza Resort eller i SABCO Center i Qurum.