I sindbads spår

Kulinariskt

I Omans kök är de flera hundra år gamla handelsvägarna fortfarande levande och märkbara för sinnena. Redan när man tittar i en vanlig matsedel i en av Omans normala restauranger öppnas portarna till den kulinariska världen. Man kan välja mellan specialiteter från Kina eller delikatesser ur det indiska eller arabiska köket. Vilket bröd ska man beställa? Nybakat Japati, Paratha eller Nan?

Något som alltid ska finnas på bordet är riset, som nämligen är omaniernas baslivsmedel. Tillsammans med färsk salad, grönsaker, stekt kyckling, fisk eller lammkött serverar man överallt riset som Biriani — även i de enklaste restaurangerna.

Typiska omanska rätter är chicken saloona, kyckling, stekt eller kokt med tomater, lök, vitlök och grönsaker. Bakom namnet maqbuus på matseldeln gömmer sig lammkött med torkade citroner, lök, tomater, vitlök, gröna peperoni, kardemumma och kanel.

Samak pablo är fisk, bakad i kokosmjölk och gurkmeja. Den nationella söta efterrätten är halwa, med flott, karamelliserat socker och stärkelse, smaksatt med saffran och kardemumma. Det hela kokas i jättelika kopparbaljor över öppen eld.

I lyxrestaurangerna och de finare hotellen kan man njuta av hela världens kulinariska mångfaldighet. På så kallade temakvällar hyllar man ett speciellt lands matkultur. Italien, Frankrike, Indien, Thailand och Mexiko — hela världens olika kök är på besök i Oman.

Något man inte bör gå miste om är «Seafood Night». Här kommer det omanska havets ofantliga rikedom på bordet — direkt från fiskebåtarna. Musslor, ostron, kräftor och bläckfiskar, tonfisksteak och grillade havsaborrar, languster — för alla som tycker om havets frukter är detta en av höjdpunkterna på resan till Oman.

Det omanska kaffet, qahwa, dricks i mycket små portioner ur fina porslinbägare. Kaffet tillreds av nyrostade kaffebönor och kryddas med kardemumma. Ett verkligt njutningsmedel — den ideala avslutningen på en riklig måltid.