Geografiskt läge, klimat, näringsliv

Fakta

Yta: 309.500 km² (Sverige 450.000 km²), 3.165 km kust.

Landets bredd: max. 800 km, min. 50 km.

Beskaffenhet: sand- och grusöknar samt bergskedjor och oaser, högsta berget: Jebel Shems (3009 m), bördiga kustslätter i norr och söder.

Geografiskt läge och gränser: på Arabiska halvön längst österut; i väster befinner sig gränsen till Förenade Arabiska Emiraterna och Saudi-Arabien, i sydväst bilder Oman gräns med Jemen

Invånare: 2,6 miljoner (andelen utlänningar ligger på cirka 25 procent), med 7,8 invånare per km² är Oman ett av världens länder med den minsta folktätheten.

Språk: det officiella språket är arabiska, andra viktiga språk är svahili, urdu, hindi. Ett vanligt umgänges- och handelsspråk är engelska.

Religion: islam, framför allt Ibaditer; andra religioner respekteras.

Bruttonationalprodukt per invånare: 7.600 US-dollar (källa: Spiegel 2004))

Klimat: på vintern ligger temperaturerna i norr kring 25° Celsius, vattnet är angenämt varmt och endast då och då måste man räkna med åskliknande skurar. På sommaren klättrar temperaturerna vanligtvis upp över 40°, i inlandet kan det till och med bli upp till 50° varmt. Mellan juni och september drar monsunområden förbi längs den sydliga provinsen Dhofas´s kust. Dessa omsluter regionen med tät dimma och duggregn (Kharif Season), som ger kustens bergskedjor en subtropisk grönska. På grund av den starka strömningen på sommaren, är det endast på vintern möjligt att bada i havet längs Omans sydliga kust. Genomsnittstemperaturen i söder ligger hela året kring 30° Celsius.

 

 

Bästa restid: i Oman är det säsong året om, men den bästa restiden är mellan oktober och mars.

Turism: Oman är ett ungt resmål, som först på 90-talet varsamt öppnades för turismen. Man önskar ingen massturism. Planeringen för turistbranschen i landet inriktas på «resor av hög kvalitet» med hänsynstagande till miljön. Hotellkapaciteten som finns för nuvarande är 6.000 sängar. De flesta hotellen ligger kring huvudstaden Muscat, i bergsområdet i norra Oman och Musandam, samt i söder i närheten av Salalah. Häpnadsväckande öknar, bergslandskap med vilda klyftor, gröna oaser och ändlösa stränder, öppna människor, som glädjer sig över besök — Oman bjuder på oförglömliga rundresor och vilsamma semesterdagar.

Näringsliv: trots att landet har relativt lite olja och gas, utgör dessa råvaror de viktigaste näringsgrenarna tillsammans med fisket och jordbruket. Den viktigaste växten är daddelpalmen, men i oaserna och plantagerna längs kusten odlar man också bananer, citroner, granatäpple, fodergräs och grönsaker. Redan under antiken skördade man landets värdefulla rökelseharts. Oman är världens största rökelseproducent.